بواسير يا هموروئيد جمع كلمه باسور است كه در زبان انگليسي به آن بواسير يا هموروئيد گفته مي شود. جالب است بدانيم كه بواسير يا هموروئيد بالشتك هاي عروقي طبيعي موجود در كانال مقعد مي باشد كه نقش بسزايي را در عمل دفع ايفا مي كنند، به عبارت ساده تر بواسير يا هموروئيد يك نوع واريس وريدي محسوب مي شود كه در ناحيه ركتوم( راست روده) ايجاد مي شود.
بواسير يا هموروئيد جمع كلمه باسور است كه در زبان انگليسي به آن بواسير يا هموروئيد گفته مي شود. جالب است بدانيم كه بواسير يا هموروئيد بالشتك هاي عروقي طبيعي موجود در كانال مقعد مي باشد كه نقش بسزايي را در عمل دفع ايفا مي كنند، به عبارت ساده تر بواسير يا هموروئيد يك نوع واريس وريدي محسوب مي شود كه در ناحيه ركتوم( راست روده) ايجاد مي شود.
بديهي است زماني كه بواسير يا هموروئيد متورم يا ملتهب شود، از حالت طبيعي خود خارج خواهد شد و در قالب يك بيماري بروز مي كند، كه البته بر اساس اظهار نظر بسياري از پزشكان ايجاد فشار در بروز اين بيماري نقش بسزايي را ايفا مي كند، بدين معنا كه در هنگام عمل دفع سياهرگ هاي ناحيه مقعد پرخون شده و در نهايت متورم مي شود كه در صورت تكرار فشار و يا يبوست سطح ناحيه مقعد زخم شده و باعث خونريزي مي شود، هر چند اين احتمال وجود دارد كه فرد ساليان متمادي مبتلا به بيماري بواسير يا هموروئيد باشد اما تنها با ايجاد خونريزي پي به بيماري خود ببرد.
بررسي آمار ابتلا به بواسير يا هموروئيد
گفتني است بيش از نيمي از مردم دنيا در طول زندگي خود حداقل يك بار بيماري بواسير يا هموروئيد را تجربه مي نمايند، اين در حالي است كه طبق آمار موجود ميزان شيوع آن در دو جنس( زن و مرد) مساوي ذكر شده است و در بيشتر موارد سن ابتلا به اين بيماري بالاي ۴۵ سال گزارش شده است اما اين احتمال نيز وجود دارد كه بواسير يا هموروئيد حاد در هر سني مشاهده شود و ميزان شيوع آن در ميان جوانان و افراد ميان سال بيشتر از سالمندان و همچنين در بين سفيدپوستان و افرادي كه متعلق به اقشار مرفه جامعه هستند بيشتر از رنگ پوستان و اقشار ديگر جامعه مي باشد.
دلايل ايجاد بيماري بواسير يا هموروئيد
متاسفانه تا به امروز هنوز علت اصلي ايجاد بيماري بواسير يا هموروئيد شناخته نشده است، اما به طور كلي مي توان عوامل متعددي را در بروز بيماري مورد بحث دخيل دانست كه در ذيل به آن اشاره مي كنيم:
- ابتلا به يبوست مزمن
- ابتلا به اسهال مزمن
- پيروي از رژيم غذايي كم فيبر
- استفاده ناكافي از مايعات
- افزايش فشار داخلي شكم
- افزايش وزن
- نشستن و يا ايستادن به مدت طولاني
- انجام ورزش هاي سنگين
- بلند كردن اجسام سنگين
- وراثت
- بارداري
- لواط
- سرفه هاي مزمن
- مصرف مشروبات الكي
- افراط در انجام عمل جنسي( نزديكي مقعدي)
- كم شدن توان عضله اسفنكتر در سنين بالا
- انجام جراحي راست روده يا پارگي مجراي تناسلي به هنگام زايمان و دوختن آن
- بيماري كبدي
- سرطان روده بزرگ
- بالا بودن فشار خون در سيستم سياهرگي دستگاه گوارش
علايم بواسير يا هموروئيد
شايان ذكر است بيماري بواسير يا هموروئيد يا همان بواسير يا هموروئيد داراي نشانه هاي متعددي مي باشد كه توصيه مي شود فرد تنها در صورت بروز يكي از نشانه هاي مذكور به پزشك متخصص مراجعه نمايد، چرا كه عدم درمان مناسب و يا به موقع بيماري مي تواند منجر به پيشرفت و حاد شدن شرايط بيمار شود.
- ايجاد خونريزي: به طور كلي شايع ترين نشانه بيماري بواسير يا هموروئيد بروز خونريزي روشن است كه در مراحل ابتدايي و يا خفيف به صورت قطره قطره اما با پيشرفت اين بيماري شدت خونريزي نيز بيشتر خواهد شد به نوعي كه در برخي از موارد اين احتمال وجود دارد كه فرد مبتلا دچار كم خوني شود.
- ايجاد زائده گوشتي: بيرون زدگي و يا پرولايس نيز يكي ديگر از نشانه هاي اين بيماري محسوب مي شود كه البته بيشتر به علت پيشرفت بيماري ظاهر مي شود.
- احساس درد: اين نشانه تنها در صورت پيشرفت زيادي بيماري بروز خواهد كرد.
- احساس خارش: اين نشانه به ندرت ايجاد مي شود.
- ايجاد ترشح مخاطي (بلغمي) پس از اجابت مزاج
- دفع ناقص مدفوع: فرد حتي پس از انجام عمل دفع احساس مي كند تخيله كامل انجام نشده است.
انواع بواسير يا هموروئيد
آنچه مسلم است نشانه هاي بيماري بواسير يا هموروئيد به طور معمول با توجه به موقعيت قرار گيري اين بيماري متفاوت مي باشد، از اين رو مي توان بيماري بواسير يا هموروئيد را به سه دسته تقسيم بندي كرد.
- بواسيريا هموروئيد داخلي
- بواسيريا هموروئيد خارجي
- بواسيريا هموروئيد ترومبوزه
بواسير يا هموروئيد داخلي
همان گونه كه مي دانيم هموروئيد بخشي از ساختمان طبيعي راست روده وابتداي كانال مقعد و در بالاي خط دندانه اي و يا اپي تليوم ستوني (ازحدود ۶-۳ سانتيمتري داخل مقعد ) است كه به صورت بالشتك هاي عروقي كوچك يا همان توده هاي زير مخاطي ضخيمي مي باشد كه به علت ايجاد فشار موقع اجابت مزاج ، اين احتمال وجود دارد كه جابه جا شوند . وظيفه اصلي اين بالشتك ها كمك در كنترل باد و مايع مدفوعي وهمچنين جهت تسهيل دفع ومراقبت ازمجراي مقعد در هنگام خروج مدفوع مي باشد.
دراين حالت بالشتك بواسير يا هموروئيد از درون روده متورم مي شود، اما فرد مبتلا، قادر به ديدن ويا لمس كردن اين بالشتك ها نيست، همچنين بر اساس نظر سنجي به عمل آمده از بيماران، بيشتر افراد در اين نوع از هموروئيد احساس درد و يا ناراحتي ندارند، اما به علت ايجاد فشار در هنگام اجابت مزاج، خراشيدگي توده بواسير يا هموروئيدي به وجود مي آيد كه اين امر منجر به خونريزي مي شود و تكرارآن در مرور زمان باعث خروج بالشتك ها به سمت خارج از مقعد مي شود به گونه اي كه فرد مبتلا به بواسير يا هموروئيد خارجي خواهد شد.
بواسير يا هموروئيد خارجي
اين هموروئيد زير خط دندانه اي و در قسمت فوقاني تر با انودرم قرار دارد.اين نوع از بيماري بواسير يا هموروئيد در اكثر موارد بسيار دردناك است.هموروئيد خارجي در زير پوست كناره مقعد ايجاد مي شود واين بالشتك هاي بواسيري نسبت به ايجاد درد وخونريزي حساس تر مي باشند و همچنين در بيشتر موارد فرد احساس خارش شديدي در ناحيه مقعد دارد، به نحوي كه توده با اولين خارش دچار خونريزي مي شود. جالب است بدانيم در بعضي از موارد اين احتمال وجود دارد كه بواسير يا هموروئيد مانند كيسه اي پراز خون مشاهده شود كه البته اين بالشتك هاي پر خون بسيار دردناك ومتورم مي شوند و از سوي ديگر نيز مستعد پاره شدن و يا خونريزي هستند.
افزايش فشار داخل شكم و لگن كه به عللي همچون زور زدن طولاني ، وجود مدفوع سفت و حاملگي يا آسيت مي تواند ايجاد شود، موجب پرشدن و اتساع تدريجي اين شبكه هاي وريدي شده و نهايتاً بجاي نسوج طبيعي هموروئيدال، پكه هاي واريسي ديده ميشوند. اين پكه هاي هموروئيدي هنگام عبور مدفوع سفت, مي توانند آسيب ديده و خونريزي كنند و يا همراه با مخاط روي آن, هنگام اجابت مزاج از آنوس خارج شوند.
بواسير يا هموروئيد ترومبوزه
هموروئيد هاي ترومبوزه به صورت برآمدگي كبود رنگ در لبه هاي كناري مقعد ظاهر مي شوند و اندازه آن مانند يك لوبيا است. علل اصلي بروز اين نوع از بواسير يا هموروئيد ايجاد فشار بيش از حد در هنگام دفع مدفوع ، نشستن و ايستادن طولاني مدت و يا انجام ورزش هاي سنگين و بلند كردن اجسام سنگين مي باشد(مانند راننده ها و ورزشكاران) به طور كلي اين نوع از بواسير يا هموروئيد بسيار دردناك است و مي تواند ظرف حداكثر چند ساعت به وجود آيد به گونه اي كه بيمار طي ۴۸ يا ۷۲ ساعت احساس درد شديد و ناراحت كننده اي را تجربه مي كند اما به مرور زمان از شدت درد كاهش مي يابد كه در اين صورت توصيه مي شود فرد به صورت اورژانسي به پزشك مراجعه نمايد.
تقسيم بندي بواسير يا هموروئيد بر اساس شدت علايم
در سال ۱۹۸۵ دانشمندان بر اساس درجه پرولاپس وهمچنين ميزان بروز علايم، بواسير يا هموروئيد را به چهار درجه تقسيم بندي نمودند كه در ادامه به شرح تفضيلي آن خواهيم پرداخت.
- بواسير يا هموروئيد درجه يك : در اين حالت توده ,هموروئيد يا بواسيري كمي بزرگ شده وتنها نشانه آن در بعضي افراد، ايجاد خونريزي بدون درد مي باشد.
- بواسير يا هموروئيد درجه دو: در اين حالت توده هموروئيد يا بواسيري بزرگ تر شده ، به گونه اي كه در هنگام اجابت مزاج دچار بيرون زدگي مي شود اما بلافاصله بعد از اتمام عمل دفع ، به صورت طبيعي( خود به خود) به داخل مقعد باز مي گردد، هر چند در اين حالت فرد امكان بروز خونريزي نيز وجود دارد.
- بواسير يا هموروئيد درجه سه :در اين حالت توده هموروئيد يا بواسيري باز هم بزرگ تر شده و در حين اجابت مزاج دچار بيرون زدگي مي شود ،اما ديگر قادر نيست خودبه خود ، به داخل مقعد برگردد، از اين رو با استفاده از دست آن را به داخل مقعد هدايت كرد ، در اين درجه از بيماري امكان بروز خونريزي نيز مي تواند وجود داشته باشد.
- بواسير يا هموروئيد درجه چهار:در اين حالت توده هموروئيد يا بواسيري در بيرون از مقعد قرار مي گيرد اما ديگر حتي با استفاده از دست نيز نمي تواند به داخل مقعد باز گردد.
تقسيم بندي بواسير يا هموروئيد بر اساس وضعيت بيمار
بايد توجه داشت همان گونه كه بيماري بواسير يا هموروئيد از درجات مختلفي برخوردار است ، بيمار نيز متناسب با درجه بيماري از علايم و شرايط ويژه اي برخوردار است كه مي توان بر اساس وضعيت فرد، بيماري بواسير يا هموروئيد را تقسيم بندي كرد:
- عادي
- خونريزي دهنده
- ملتهب
- فيبروتيك (ضخيم شده )
- بيرون زده (پرولابه )
- دردناك
- خارش دار
- عفوني
- مختنق ( گير افتاده )
دلايل پيشرفت بواسير يا هموروئيد
آنچه مسلم است دلايل متعددي را مي توان در پيشرفت بيماري بواسير يا هموروئيد موثر دانست كه در ادامه به اختصار به آن اشاره خواهيم كرد.
- ارث
- تغذيه نامناسب
- نشستن و يا ايستادن طولاني مدت
- بارداري
- انجام ورزش هاي نامناسب
- ايجاد فشار به هنگام عمل دفع
- استفاده از لباس هاي تنگ
- وجود مسائل رواني ( مانند افسردگي)
- مصرف بعضي از داروها
- يبوست
- افزايش سن
- اختلالات عملكردي عضله اسفنكتر
- جا به جا شدن بالشتك هاي مقعدي به طرف پايين ويا پرولاپس آنها
- تخريب سيستم بافت همبندي حمايت كننده بالشتك هاي مقعدي
- افزايش فشار داخلي شكم
- نشستن طولاني مدت در توالت
- وجود فشار خون وريد پورت به خصوص در بيماران سيروتيك كبد
- اتساع غير عادي وريد هاي هموروئيدال داخلي كه از شاخه هاي وريد هاي هموروئيدال مياني و فوقاني منشا مي گيرند.
- ديستانسيون غير عادي آناستموزهاي شرياني و وريدي كه در همان محل بالشتك هاي مقعدي مي باشند.
روش هاي پيشگيري بواسير يا هموروئيد
آنچه مسلم است دلايل متعددي را مي توان در پيشرفت بيماري بواسير يا هموروئيد موثر دانست كه در ادامه به اختصار به آن اشاره خواهيم كرد.
- استفاده از غلات: مصرف غلات مانند برنج، ذرت، جو، گندم و مواردي از اين دست به دليل دارا بودن فيبر بالا مي تواند باعث افزايش حجم مدفوع و يا نرم شدن آن شود.
جالب است بدانيم در ميان غلات، جو حاوي فيبر قابل حل مي باشد، بنابراين مي توان از آن به عنوان يك وعده غذايي در صبح استفاده كرد. - استفاده از مكمل هاي حاوي سبوس: اين نوع از مكمل ها مي تواند جايگزين غلات محسوب شود،از اين رو نقش تاثير گذاري در عدم ابتلا به يبوست و يا هموروئيد ايفا مي كند.
- استفاده از حبوبات: مصرف انواع حبوبات مانند عدس، لوبيا، نخود ، سويا و باقلا جز آن دسته از غذاهاي غني از فيبر به حساب مي آيد كه مي تواند در جلوگيري از ابتلا به بواسير يا هموروئيد موثر واقع شود.
- استفاده ازميوه جات: مصرف ميوه به علت داشتن فيبر مي تواند در ابتلا به بواسير يا هموروئيد حائز اهميت باشد، ميوه هاي سرشار از فيبر شامل پرتقال، سيب، انجير، توت فرنگي، كيوي، موز، گلابي و انگور مي باشند، اما اين در حالي است كه ميزان فيبر موجود در ميوه جات به اندازه غلات يا حبوبات نيست.
- استفاده از سبزيجات: مصرف انواع سبزيجات مي تواند باعث حجيم و يا نرم شدن مدفوع شود، چرا كه اين نوع از مواد غذايي حاوي فيبر زياد است كه در اين ميان مي توان به هويج، سيب زميني، اسفناج و كنگر فرنگي اشاره نمود.
- استفاده از مغزها: مصرف انواع گردو، بادام وفندق مي تواند در عدم ابتلا به بواسير يا هموروئيد مفيد باشد، چرا كه اين مغز ها نيز حاوي فيبر هستند و تاثير بسزايي را در عملكرد دستگاه گوارش ايجاد مي كند.
- مصرف كافي مايعات: توصيه مي شود در طول روز بين ۸ تا ۱۰ ليوان آب مصرف شود.
- عدم استعمال دخانيات: مصرف سيگار مي تواند تاثير منفي بر سيستم گوارش فرد بر جاي بگذارد.
- عدم مصرف نوشيدني هاي الكي: استفاده از نوشيدني هاي الكي مي تواند باعث اختلال در دستگاه گوارش شود.
- عدم مصرف غلات تصفيه شده: اين دسته از غلات قسمت قابل توجهي از فيبر خود را از دست داده اند، بنابراين مصرف برنج سفيد، نان سفيد يا پاستا مي تواند خود زمينه ساز بروز و يا پيشرفت بواسير يا هموروئيد شود.
- عدم مصرف شكرهاي تصفيه شده: شكرهاي تصفيه شده مانند انواع كيك ها، شكلات و شيريني جات حاوي ميزان كمي فيبر هستند، از اين رو علاوه بر ايجاد چاقي مي تواند موجب بروز يبوست و به دنبال آن بواسير يا هموروئيد شود، از اين رو توصيه مي شود در مصرف اين دسته از مواد غذايي احتياط شود.
- عدم مصرف غذاهاي تند: مصرف بي رويه ادويه جات به خصوص فلفل مي تواند موجب بروز آسيب به سيستم گوارش شود به نحوي كه بسياري از پزشكان بر اين باور هستند كه استفاده بي رويه از ادويه جات و يا غذاهاي تند خود زمينه ساز ابتلا به يبوست و يا بواسير يا هموروئيد مي باشد، لذا بهتر است از مصرف خردل، سُس هاي تند و يا غذاهاي تند اجتناب شود.
- عدم مصرف غذاهاي نمك سود شده: مصرف بي رويه نمك علاوه بر ايجاد بيماري هاي ديگر مي تواند خود زمينه ساز ابتلا به بواسير يا هموروئيد و يبوست شود، به طور كلي استفاده از غذاهاي آماده مي تواند خود محرك ايجاد يبوست و يا بواسير يا هموروئيد به حساب آيد از اين رو توصيه مي شود از مصرف زيتون و ساردين هاي نمك سود شده و ساير غذاهاي غني از نمك اجتناب شود.
- انجام فعاليت هاي بدني مناسب:انجام فعاليت هاي بدني مناسب مي تواند باعث بهبود عملكرد دستگاه گوارش و همچنين كاهش فشار بر سياهرگ هاي ناحيه مقعد شود، لذا توصيه مي شود فرد به طور حتم در طول روز پياده روي انجام دهد.
- عدم نشستن و يا ايستادن به مدت طولاني: نشستن و يا ايستادن به مدت طولاني مي تواند زمينه ساز بروز يبوست و يا هموروئيد شود، لذا بهتر است افرادي كه به دليل شرايط شغلي خود مجبور به نشستن و يا ايستادن به مدت طولاني هستند در فواصل زماني كوتاه موقعيت فيزيكي خود را تغيير دهند.
- عدم جابه جايي اجسام سنگين: بلند كردن اجسام سنگين مي تواند باعث بروز ابتلا به بواسير يا هموروئيد درجه چهار شود.
- انجام عمل دفع در فواصل معين و كوتاه: به تاخير انداختن عمل دفع مي تواند باعث بروز يبوست شود لذا توصيه مي شود فرد در فواصل معين و كوتاه اقدام به اجابت مزاج نمايد.
- عدم ايجاد فشار به هنگام اجابت مزاج: زور زدن به هنگام دفع مدفوع باعث ايجاد فشار بر سياهرگ هاي ناحيه مقعد مي شود كه انجام اين عمل در دراز مدت باعث بروز بواسير يا هموروئيد خواهد شد.
- كاهش وزن: افزايش وزن به طور كلي يكي از فاكتورهاي اصلي در ابتلا به بواسير يا هموروئيد شناخته شده است از اين رو توصيه مي شود در صورت داشتن اضافه وزن ،فرد اقدام به كاهش معقول وزن نمايد.
- عدم استفاده از لباس تنگ: استفاده از لباس تنگ ، نامناسب و يا بستن كمربند مي تواند زمينه ساز بروز يبوست و يا هموروئيد شود چرا كه اين مهم باعث ايجاد فشار بر سياهرگ هاي ناحيه مقعد مي شود.
در پايان بايد خاطر نشان كرد كه در صورت رعايت موارد مذكور مي توان تا حدود زيادي از ابتلا به بواسير يا هموروئيد جلوگيري نمود، اما در غير اين صورت توصيه مي شود كه با بروز علايم ابتدايي اين بيماري به پزشك متخصص جهت انجام معاينه و درمان مراجعه شود.
پيشگيري از ابتلا به يبوست قبل از بروز بواسير يا هموروئيد
شايان ذكر است عدم درمان به موقع يبوست و يا اسهال مزمن مي تواند زمينه ساز بروز بيماري هاي مانند بواسير يا هموروئيد و يا شقاق در فرد شود، بنابراين توصيه مي شود در اولين فرصت ممكن اقدام به رفع آن نمايند، هر چند در اين مجال بايد خاطر نشان كرد كه مصرف خودسرانه ملين هاي شيميايي خطرناك است، چرا كه طبق گزارشات موجود، استفاده از ملين هاي شيميايي مي تواند باعث بروز تنبلي روده و يا ساير مشكلات ديگر در فرد شود، اين در حالي است كه مي توان با رعايت نكات ذيل به راحتي اقدام به درمان يبوست نمود.
- استفاده از ملين هاي گياهي: مصرف خاكشير، آلو، انجير و زردآلو، لواشك، برگه هاي ميوه در فصول سرد سال
- استفاده كافي از مايعات : مصرف روزانه ۸ تا ۱۰ ليوان آب
- استفاده از روغن زيتون: توصيه مي شود در غذا و يا در سالاد به عنوان جايگيزين سس استفاده شود.
- استفاده ازسبزيجات پخته: سبزيجات پخته باعث تحريك معده و يا روده نخواهند شد.
- انجام فعاليت هاي بدني مناسب: عدم تحرك مي تواند باعث تنبلي روده شود از اين رو توصيه مي شود فرد در طول روز اقدام به پياده روي نمايد.
- عدم مصرف برخي از داروها: مصرف داروهاي اعصاب و روان ، قرص آهن و مواردي از اين دست مي تواند باعث بروز يبوست شود.
- عدم اعتياد به مواد مخدر: مصرف مواد مخدر و يا استعمال دخانيات مي تواند زمينه ساز ابتلا به يبوست محسوب شود.
بايد در نظر داشت كه در صورت عدم دستيابي به نتيجه مطلوب، به طور حتم بايد به پزشك متخصص مراجعه شود تا ضمن بررسي دقيق دلايل اصلي ايجاد كننده ( ممكن است به علت ضايعات خوش خيم يا حتي سرطان هاي روده باشد) اقدامات درماني لازم صورت گيرد.
روش هاي تشخيص بواسير يا هموروئيد
بديهي است هموروئيد را مي توان به طور تيپيك با معاينه فيزيكي تشخيص داده مي شود كه در ادامه به اختصار نحوه انجام معاينه بيان مي شود:
- در وضعيت سجده (knee-chest )
- لترال( sim’s)
- ليتومي : حالت طاق باز با ران هاي خم شده به شكم و زانوي خم شده
بايد در نظر داشت كه مي توان هموروئيدهاي خارجي را از بيرون مشاهده نمود ، اما هموروئيد داخلي تا بيرون نزند هرگز قابل رويت نخواهد بود . از سوي ديگر اين احتمال وجود دارد كه در معاينه تويط دست،انگشت آغشته به خون شود. اين در حالي است كه بهترين روش براي تشخيص هموروئيد داخلي ركتوسكوپي مي باشد كه از اين طريق ۸ تا ۱۰ سانتي متر از انتهاي دستگاه گوارش قابل ديد است، همچنين سيگموئيدسكپي يا كولونوسكوپي, جهت رد تشخيص هاي افتراقي ديگر ضروري مي باشد با مشاهده مقعد و بافت اطراف مي توان هموروئيد خارجي و هموروئيد داخلي پرولايه را تشخيص داد.
زمان مراجعه به پزشك جهت درمان بواسير يا هموروئيد
- اگر در همان جايي كه بواسير يا هموروئيد بوده، يك برجستگي سفت نيز تشكيل شود.
- اگر بواسير يا هموروئيد باعث درد شديد شود
- اگر ميزان خونريزي شديد باشد
- تغيير در عادات اجابت مزاج براي چند هفته
- وجود خون در مدفوع
- وجود مدفوع سياه يا قيري رنگ منوط به عدم استفاده از داروهاي خاص مانند قرص آهن و يا بيسموت
- ايجاد خونريزي شديد
هر چند در اين مجال بايد يادآور شد زماني كه فردي تنها يك بار به اين بيماري مبتلا شود، احتمال تكرار مداوم آن بسيار زياد است، چرا كه ايجاد ورم باعث ضعيف شدن ديواره هاي رگ ها مي شود و در نتيجه فرد، آمادگي بيشتري را براي التهاب دوباره عضلات اسفنكتر پيدا مي كند.
عدم مراجعه به پزشك در درمان بواسير يا هموروئيد
متاسفانه بسياري از افراد به علت خجالت به پزشك متخصص جهت انجام معاينه و درمان بواسير يا هموروئيد مراجعه نمي كنند و اين امر باعث پيشرفت بيماري خواهد شد به نحوي كه با گذشت زمان انجام عمل دفع و يا نشستن بر سطوح سفت و سخت بسيار دردناك و عذاب آور خواهد شد. اين درحالي است كه برخي از افراد نيز به دليل عدم مراجعه به پزشك متخصص باعث طولاني شدن روند درمان و يا پيشرفت بيماري مي شوند، از اين رو توصيه مي شود با رويت علايمي مانند درد ، خونريزي و يا التهاب بدون هيچ خجالتي به پزشك متخصص مراجعه شود چرا كه انجام درمان در مراحل اوليه بيماري بسيار ساده است.
بيماري هاي مشابه با بواسير
همان گونه كه مي دانيم بيماري بواسير يا هموروئيد با انجام معاينه فيزيكي قابل تشخيص است، بدين معنا كه با مشاهده مقعد و بافت اطراف مي توان هموروئيد خارجي و يا داخلي را به راحتي تشخيص داد. اين در حالي است كه معاينه ركتوم و در برخي از موارد انوسكوپي براي بررسي و يا تشخيص تومورها، پوليپ ها ، پروستات بزرگ و يا آبسه ها الزامي مي باشد.
گفتني است بيماري هاي كه داراي علايم مشابه با بيماري بواسير يا هموروئيد هستند شامل شقاق، فيستول مقعدي، آبسه ، سرطان هاي كولوركتال، واريس ركتوم و يا خارش مي باشد.از سوي ديگر خونريزي مقعد مي تواند به دليل وجود بيماري هاي مانند كانسر كولوركتال، بيماري هاي التهابي روده و كوليت، بيماري هاي ديورتيكولار و انژيو ديسيلازي نيز رخ دهد.
آنچه مسلم است بيماري هاي ديگري مانند تگ هاي پوستي، زگيل هاي مقعد، پرولاپس ركتوم، پوليپ و پاپيلاي بزرگ شده مقعد مي تواند باعث ايجاد توده در ناحيه مقعد شودبيشتر بدانيد...