احتمالاً كلمهي بواسير، بسيار به گوشتان خورده است. اين كلمه بسياري از افراد را به ياد مشكلات جسمي پدربزرگها و مادربزرگهايشان در سنين پيري مياندازد، اما بر خلاف تصور عموم اين بيماري از سنين جواني شروع ميشود. اين اختلال خاموش ممكن است بدون بروز نشانههاي واضحي در بدن فرد به وجود آيد و حتي در صورت ظهور علايم نيز به دليل جواني و بيتوجهي فرد به آنها، سالها از نظر فرد مخفي بماند.
احتمالاً كلمهي بواسير، بسيار به گوشتان خورده است. اين كلمه بسياري از افراد را به ياد مشكلات جسمي پدربزرگها و مادربزرگهايشان در سنين پيري مياندازد، اما بر خلاف تصور عموم بواسير از سنين جواني شروع ميشود. اين اختلال خاموش ممكن است بدون بروز نشانههاي واضحي در بدن فرد به وجود آيد و حتي در صورت ظهور علايم نيز به دليل جواني و بيتوجهي فرد به آنها، سالها از نظر فرد مخفي بماند.
در واقع ديوارههاي دروني چهار سانتيمتر انتهايي رودهي بزرگ به دليل داشتن خاصيت ارتجاعي و عملكرد دريچهاي آن از عروقي بالشتكي با ديوارههاي حساس تشكيل شده است كه بواسير نام دارند. در صورتيكه توانايي اين عروق براي گردش خون و بازگشت آن به قلب كم شود يا از طرفي به علت فشار مضاعف وارده بر ناحيهي مقعد از توان عضلاني اين ناحيه براي كمكرساني به سيستم گردش خون ناحيهي مقعدي كاسته گردد، شاهد به وجود آمدن بيماري بواسير خواهيم بود.
بيماري بواسير با نام علمي هموروئيد به صورت تورم و التهاب مويرگهاي موجود در خروجي دستگاه گوارش يعني مقعد بروز ميكند. مويرگهاي بخش انتهايي دستگاه گوارش كه موظف به مراقبت از كانال مقعد هستند، در هنگام دفع مدفوع خشك دچار كشش و ملتهب خواهند شد. كشيدگي ديوارهي سياهرگها با كاهش توان انقباضي مانع پمپاژ خون به سمت نواحي بالاتر و بازگشت آن به قلب ميشوند. تجمع خون درون رگها منجر به ظاهر واريسي و تحريكپذير آنها ميگردد به صورتيكه با كوچكترين خراشي خونريزي ميكنند.
يبوستهاي مزمن به صورت دفع ناكامل مدفوع و چند روز در ميان با ايجاد فشار در عضلات دريچهاي ناحيهي مقعد باعث اختلال در حركت ياريدهنده ماهيچههاي صاف راست رودهي اين ناحيه به عروق آن شده و بدين گونه زمينه را براي ابتلا به هموروئيد فرآهم ميكنند. بسته به ميزان فشار وارد شده حين عمل دفع و تعداد دفعات تجربهي يبوستهاي سنگين و آزاردهنده، آسيب وارده به عروق ناحيهي مقعد شدت مييابد. با هر بار تكرار شدن اجابت مزاجهاي طولاني و سخت، اختلال در عملكرد دريچه انتهايي روده و آسيب عروقي بيشتر و بيماري در فرد پيشرفتهتر خواهد شد. در نهايت فرد زماني متوجه جراحت كانال مقعد خود خواهد شد كه نشانههايي چون درد و خونريزي ظاهر شود.
بيماري هموروئيد ميتواند با علايم و نشانههاي متفاوتي در هر فرد بروز كند. توجه به موقع به نشانهها و پيگيري فوري آنها بهترين راهكار درماني اين بيماري است. به دليل آسيب ديدن ناحيهي مقعدي در اين بيماري دور از ذهن نيست كه در ۹۹ درصد موارد كسي جز خود فرد متوجه آن نخواهد شد. اگرچه نميتوان اين توقع را از كودكان يا افراد عقبمانده داشت ولي در آنان نيز والدين يا اطرافياني هشيار ميتوانند در آگاهي به موقع از آن مفيد باشند.